!!!! Všetko je v hlave !!!!


Púpava- zázrak prírody

28.04.2014 11:11

Už v stredoveku liečil slávny arabský lekár Avicena „mliekom“ z púpavových stoniek zápal očí. 

Púpava je naozaj mimoriadne cenná burina. Jej listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a takmer toľko provitamínu A, ako mrkva. Okrem toho má táto rastlina značné množstvo minerálov – draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponiny a horčíny. Používa sa preto pri očistných kúrach.

Púpava pôsobí močopudne, podporuje tvorbu žlče a žalúdočnej kyseliny, reguluje a urýchľuje  trávenie. Zlepšením činnosti pankreasu pomáha pri liečbe cukrovky. Povzbudzuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a čriev, podporuje rast červených krviniek, a tým tvorbu a čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých orgánov. Čistením krvného riečišťa znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca.

Čaj z púpavy pomáha pri tráviacich ťažkostiach a zabraňuje tvorbe a rastu žlčových kameňov. Aj na boľavé kĺby a reumatické ochorenia je podľa bylinkárov púpava veľmi účinná. Odporúčajú počas šiestich týždňov  denne zjesť za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.

Zápar z púpavových listov uľaví tiež pri reume a dne. Táto všadeprítomná burina je doslova na zjedenie. Všetky jej časti – koreň, listy, stopky i kvety sú totiž jedlé. Z mladých jarných púpavových listov je výborný šalát a korene sa pripravujú podobne ako špargľa. Odporúčajú sa najmä diabetikom, pretože namiesto                                                                                                               škrobu obsahujú polysacharid inulín.

V Nemecku, Francúzsku a Taliansku preto púpavu špeciálne pestujú na tieto účely. Z kvetov púpavy zasa pripravíme chutný a liečivý púpavový med. Možno neviete, že známa náhrada kávy – cigória sa tiež vyrába z pražených koreňov pestovaných púpav. Chcete skúsiť niektoré jedlá či liečivé prostriedky z púpavy? Nech sa páči!

Púpavový sirup

Bylinkári ho odporúčajú ako výborný prostriedok proti jarnej únave.  Štyridsať rastlín mladej púpavy spolu s 1 citrónom pokrájaným na plátky dáme variť do 1,5 l vody. Po zovretí stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutý vývar precedíme, pridáme 15 kapiek STEVO a varíme asi 5 minút. Na záver prilejeme šťavu z troch citrónov a dobre premiešame. Horúci sirup vlejeme do fliaš, uzavrieme ich a obrátime hore dnom. Necháme prikryté vychladnúť. Počas jedného mesiaca užívame každý deň 4 polievkové lyžice sirupu.

Púpavový šalát s jogurtom

Púpavové listy, najlepšie vybielené, potrháme na malé kúsky a zalejeme jogurtovým dressingom. (Biely jogurt vymiešame so soľou, mletým korením a posekanou pažítkou.) Môžeme pridať na štvrtinky pokrájané varené vajcia.

Púpavová polievka

Mladé listy povaríme niekoľko minút a odstavíme. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme, pridáme  dve lyžice múky a do zlata zapražíme. Zalejeme vývarom s púpavovými listami, pridáme postrúhaný muškátový oriešok, soľ a pretlačený cesnak. Varíme asi 5 minút. Hotovú polievku rozmixujeme, podľa potreby okoreníme a dosolíme. Podávame s opraženými krutónmi.

Púpavový šalát s rajčinami

Používame najmä mladé jarné listy. Staršie pred použitím bielime, čiže rastlinu prikryjeme tmavou fóliou, aby k nej nepreniklo denné svetlo. Na šalát potrebujeme za misku púpavových listov, 3 paradajky, 2 červené cibule, 2 lyžice vínneho octu, bazalkové lístky, petržlenovú vňať, 3 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie. Umyté a obschnuté púpavové listy potrháme na menšie kúsky a pomiešame s kolieskami cibule, pokrájanými paradajkami, nadrobno posekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou. Zalejeme zálievkou z octu, oleja, soli a korenia.

 

Autor článku:  Martina Hanzelová, časopis Moderná žena 

—————

Späť