
!!!! Všetko je v hlave !!!!
SPRÁVNA VÝŽIVA
Pri zásadach správnej výživy
Musíme brať do úvahy kvalitu a kvantitu potravy.Výživa by človeku mala zabezpečiť optimálny vývin a funkciu vyššej nervovej činnosti,optimálny rast kostry a vývin svalov,vývin schopnosti organizmu reagovať a prispôsobovať sa podmienkam životného prostredia.
Problematika životosprávy
Sa týka zásad optimálnej a efektívnej výživy.Človek by sa nemal uchyľovať k extrémnym prístupom (napr. odmietanie určitej potraviny),alebo naopak na uprednostňovaní určitých postupov (napr. namiesto raňajok ráno vypiť iba pohár džúsu)
Niektoré všeobecné zásady k výžive a ku stravovaniu
Častejšie sa pohybovať na čerstvom vzduchu
Mať dostatok pohybu (výdaj energie by mal presahovať príjem energie)
Byť v jedle striedmy
Jedlo si v priebehu dňa vhodne rozdeliť
Každá vhodne zložená strava by mala obsahovať veľa vlákniny
Pokiaľ je možné nefajčiť a nepiť väčšie množstvo alkoholu
Biologické výživové potreby
Potreby ľudí z hľadiska ich biologickej existencie; sú to energetická, látková, hygienická a zmyslová potreba, pričom: energetická potreba je množstvo viazanej energie, ktoré je potrebné dodať ľudskému organizmu v potrave, látková spotreba je množstvo živín, ktoré treba dodať ľudskému organizmu v potrave, hygienické potreby vyjadrujú potrebu hygienickej bezchybnosti zdravotnej neškodnosti výživových zdrojov, výživové zdroje sú všetky potraviny určené na výživu ľudí; sú rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, zmyslové potreby vyjadrujú vzťah ľudí k určitej skupine vlastností výživových zdrojov, ale je ich chuť, vôňa, farba, konzistencia apod.