!!!! Všetko je v hlave !!!!


SPRÁVNA VÝŽIVA

Pri zásadach správnej výživy

Musíme brať do úvahy kvalitu a kvantitu potravy.Výživa by človeku mala zabezpečiť optimálny vývin a funkciu vyššej nervovej činnosti,optimálny rast kostry a vývin svalov,vývin schopnosti organizmu reagovať a prispôsobovať sa podmienkam životného prostredia.

Problematika životosprávy

Sa týka zásad optimálnej a efektívnej výživy.Človek by sa nemal uchyľovať k extrémnym prístupom (napr. odmietanie určitej potraviny),alebo naopak    na uprednostňovaní určitých postupov (napr. namiesto raňajok ráno vypiť iba pohár džúsu)

Niektoré všeobecné zásady k výžive a ku stravovaniu

    Častejšie sa pohybovať na čerstvom vzduchu

    Mať dostatok pohybu (výdaj energie by mal presahovať príjem energie)

    Byť v jedle striedmy

    Jedlo si v priebehu dňa vhodne rozdeliť

    Každá vhodne zložená strava by mala obsahovať veľa vlákniny

    Pokiaľ je možné nefajčiť a nepiť väčšie množstvo alkoholu

 Biologické výživové potreby

Potreby ľudí z hľadiska ich biologickej existencie; sú to energetická, látková, hygienická a zmyslová potreba, pričom: energetická potreba je množstvo viazanej energie, ktoré je potrebné dodať ľudskému organizmu v potrave, látková spotreba je množstvo živín, ktoré treba dodať ľudskému organizmu v potrave, hygienické potreby vyjadrujú potrebu hygienickej bezchybnosti zdravotnej neškodnosti výživových zdrojov, výživové zdroje sú všetky potraviny určené na výživu ľudí; sú rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, zmyslové potreby vyjadrujú vzťah ľudí k určitej skupine vlastností výživových zdrojov, ale je ich chuť, vôňa, farba, konzistencia apod.